Sonen HAR en utbildning!

Sonen på besök i Vatikanen 2019

Sonen har så OÄNDLIGT mycket mer kunskap om såå många saker, än vad jag har.

Förutom att hans engelska är helt flytande och han ofta hellre förklarar saker på engelska än på svenska, så har han t ex ett jättestort intresse för historia, samhälle och politik. Även för naturvetenskap, forskning och teknik. Han förstår sådana saker på ett så mycket djupare plan än vad jag gör. Han har också väldigt bra koll på sambanden mellan historien och det som händer i världen idag. Ofta är det han som förklarar för mig hur det hänger ihop och han är dessutom otroligt pedagogisk och har ett beundransvärt tålamod med min okunskap och ibland tröghet.

Ändå är det jag som har högsta betyg i alla SO-ämnen från gymnasiet, han har F. Jag har riktigt bra betyg i alla NO-ämnen också, han har F.
Han har såklart valt att ge tusan i skolan nu.

Alla hans kunskaper, ja i princip ALLT han kan vilket är oerhört mycket, har han lärt sig helt själv genom sin egen nyfikenhet. Hans kunskaper är på riktigt! Så som det brukar bli när man lär sig genom eget intresse, på sitt eget sätt. Inte som när man veckan efter provet i skolan har glömt 90% av allt man pluggade in. Han glömmer inte eftersom det han kan är hans passion, och passion har han mycket av.

Han har alltid avskytt skolan, mått skit där, och haft oerhört mycket skolfrånvaro. Han har i princip inga betyg.

Men är allt det han kan inte en utbildning??
Jo, såklart det är! Han har definitivt en utbildning! En riktigt gedigen sådan som sitter benhårt fast i hans minne och hans medvetande, och som växer och fördjupas mer för varje dag. Så som det definitivt inte alltid gör för den genomsnittlige eleven som går ut nian med betyg i alla ämnen. Kanske delvis eftersom den eleven inte haft åratal av tid att ägna sig åt sina egna intressen. Sonen kommer dessutom att fortsätta utbilda sig på egen hand under hela sitt liv, det vet jag och alla andra som känner honom.

Varför kunde han inte fått ett alternativ till den skola som erbjuds i Sverige idag? Varför måste man göra som alla andra om man mår bättre och lyckas så mycket bättre i andra sammanhang??

Han kan massor av saker, men det är såklart inte allt som är lika spännande. Han är t ex inte superbra på slöjd, musik, idrott eller bild. Troligen kommer han aldrig bli proffs på såna grejer, men vad gör det? Själv är jag urkass på att sy och slöjda, kan absolut inte snickra eller spela fotboll, och jag är rätt kass på att åka skridskor. Men jag har inte precis haft några problem i livet pga det. Simning däremot, det är ju viktigt, och det är han bra på! Mycket bättre än mig som ändå är helt okej.

Han är dessutom trevlig, rolig, hänsynsfull, empatisk och har en otrolig förmåga till att se sambandet mellan handling och konsekvens. Vi som känner honom förundras ofta över hans helhetsförståelse, hans förmåga till resonemang, hans ständiga nyfikenhet och förmåga att ta in information, vända och vrida på saker och dra slutsatser.

Han borde ha toppbetyg i så många ämnen! Men det har han inte, för han passar inte in i det svenska skolsystemet.
Alltså, en gång till säger jag det: Han har inte betyg som visar alla hans kunskaper för att han inte passar in i skolsystemet.
Och han är verkligen inte ensam om detta.

Vad är det för fel? Och VAD kan vi göra åt det?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: