Han skulle aldrig kunna lära sig engelska..

Sminkad till Halloween i årskurs fyra.

I årskurs fyra sa specialpedagogen att han troligen aldrig skulle kunna lära sig engelska. Han har ju dyslexi, och han tycker att det är så svårt på engelskalektionerna. Han vill inte jobba, och han är inte intresserad. Han har ju så svårt även i svenskan med att lära sig läsa och skriva, och då kommer det bli för tungt för honom att behöva kämpa med engelskan. Det är många med dyslexi som aldrig lär sig engelska, sa hon.

Jag minns den där känslan när hon sa så där. Själv hade jag haft lätt för svenska och engelska, de enda ämnen jag verkligen gillade i skolan, och det var en stor sorg att tvingas acceptera att min son inte skulle kunna lära sig.

Inte så långt efter detta började sonen få ökad ångest, och ökad skolfrånvaro. Han var trött och orkade inte, sa han. Hemma märkte vi att han drog sig undan mer och han ville inte träffa sina kompisar som ringde och frågade efter honom. Att gå till skolan blev mer och mer ångestfyllt och han blev hemma oftare och oftare. De sista tre veckorna i årskurs fyra var han hemma på heltid.

Till femman bytte han skola till en resursskola för barn med dyslexi. Där kändes det bättre till en början men snart spårade allt ur eftersom eleverna hade alla möjliga NPF-diagnoser och man blandade eleverna i en salig röra. I min sons klass fanns många ganska stökiga elever och sonen behövde lugn och ro. Eftersom sonen alltid funnit skolan helt meningslös oavsett, så blev det såklart ohållbart. Under årskurs fem fick han också diagnoserna Aspergers syndrom och Add.

Frånvaron eskalerade och i mitten av årskurs sex kom den stora kraschen med depression, ångest och hemmasittande på heltid. Han var hemma tre terminer, tills han fick en plats i en ny resursskola till årskurs åtta. Denna gång en skola med särskild erfarenhet och kunskap kring elever med diagnos inom autismspektrum.

Där bedömde engelskaläraren väldigt snart att han låg på A-nivå! Hon kunde inte riktigt förstå hur han blivit så duktig i engelska med tanke på hans tidigare skolgång. Men det kunde vi! Han hade ju suttit större delen av sin vakna tid vid sin dator. Spelat en hel del datorspel, men också kollat på Youtube. Hans intressen inom historia, religion, politik, vetenskap m m hade han fått tillfredsställda genom sin dator, och allt han gör och ser där är ju på engelska.

Så kan man också lära sig! Utan att ha några läxor, utan några krav, utan att bli bedömd. Man lär sig naturligt, genom sina egna intressen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: