Det är samhället som har nedsatt funktionsförmåga, inte min son!

Ja, så har vi då fått bekräftat att det blev ett negativt besked från kommunen gällande sonens önskemål om att få plugga in grundskoleämnen på distans, hemifrån. Om det hade gällt gymnasiekurser så hade det gått bättre, men grundskolan går inte så lätt. I så fall måste det gå via Komvux, och där ska man vara 20 år gammal för att få börja. Men kommunen kan ge dispens ibland, så att man kan börja tidigare. Det var det vi önskade. Men nä, det går inte. För att ge dispens vill man att ungdomen ska ha tagit steg i vuxenlivet, vilket i princip betyder att ha börjat jobba.. Man undrar ju lite vilken värld de lever i när de tror att det ska vara möjligt för en snart 17-åring som haft social ångest i 5-6 år och knappast har några betyg från skolan.

Inte blev jag särskilt förvånad dock. Man börjar ju lära sig vid det här laget. Samhället verkar mest vilja styra och ställa, och verkar inte ha någon större tilltro till enskilda individer, och framför allt inte till ungdomar eller deras föräldrar.

Sonen gick ut grundskolan med bara ETT enda betyg. Det betyget var i engelska, just det ämnet som man i årskurs 4 sa att han troligen aldrig skulle kunna lära sig. Ja, det är faktiskt sant! Skolan ”dömde ut” honom i årskurs 4 när det gällde förmågan att kunna lära sig engelska. Det säger rätt mycket om vilken kompetens man besitter, tycker jag.

Det man borde ha sagt, var att skolan inte kunde lära honom engelska, och det stämde ju väldigt bra! Men det sa man inte, man sa att han inte skulle kunna lära sig..

De hade förstås totalt och fullständigt FEL!
Han lärde sig engelska ganska snabbt, men inte i skolan. Det gjorde han helt själv, med väldigt gott resultat dessutom.
Nånstans i 13-årsåldern började han prata engelska i alla möjliga sammanhang här hemma, och numera är han mer bekväm i engelskan än i svenskan.
Vem som lärde honom? Det var sammanhanget han befann sig i! Alla dessa timmar vid sin dator, alla dessa Youtubeklipp, filmer, spel och så vidare. Allt var, och är, på engelska.
Och inte vet jag hur det fungerar i hjärnan, eller om han är ovanligt språkbegåvad, men även hans eget uttal och förmåga att använda språkets nyanser, är helt enastående, och han har inte suttit en enda gång och haft pratövningar med klasskamrater i skolan, han har inte suttit en enda gång och gjort övningar i läsförståelse eller hörförståelse. Inte pluggat glosor och grammatik eller haft olika prov.

Tänk om det funkar så för andra också!
Tänk om alla barn lär sig mycket bättre när de får lära sig naturligt, och dessutom ha roligt under tiden!
Jag tror att det är så. Om jag ska vara ärlig så är jag helt övertygad.

Att han inte fick betyg i övriga ämnen beror på att han mått så ofantligt dåligt av att ens vistas innanför skolans väggar att han varit frånvarande den mesta tiden och knappast kunnat prestera överhuvudtaget när han väl varit där. Men, eftersom hans engelskanivå är otroligt hög och eftersom han nästan alltid pratar engelska om det tillåts, så visste ju lärarna att det ämnet måste han ju bara få betyg i, oavsett närvaro. Allt annat hade varit absurt.
Lärarna visste också att sonen har otroligt mycket kunskap i många, många andra ämnen också, men enligt läroplanen måste man visa och redovisa sina kunskaper på vissa specifika sätt som sonen har svårt för, (och finner otroligt meningslösa) och särskilt i en stressande miljö som skolan är för honom. Så därför har han inga betyg i annat än just engelska. Smått ironiskt när specialpedagogen i årskurs 4 sa att det skulle bli det svåraste för honom.

Men sonen är alltså väldigt kunnig på många saker, och väldigt duktig på att skaffa sig kunskap på egen hand. Han har också en fantastisk förmåga att se samband och helheter, vilket är ganska icke-typiskt när man har diagnosen Aspergers syndrom, men så är det i alla fall, och det har även hans lärare konstaterat flera gånger.

Hemma är han trygg. Hemma har han en ordentlig ”arbetsplats” i sitt rum. Han har en egen dator med mycket kapacitet och en stor fin skärm och alla tillbehör. Han har ett stort höj- och sänkbart skrivbord och en lugn och skön miljö. Han stortrivs i sitt rum. Han spelar en del datorspel förstås, ibland själv och ibland med en eller två kompisar. Det händer också att han spelar med okända människor online.

Men en stor del av tiden surfar han runt, bland annat via Youtube där han följer informativa kanaler av olika slag. Han är intresserad av vetenskap och forskning, av samhälle och politik, av historia och religion, men inte som skolämnen, utan av ren nyfikenhet, och han hittar och följer intressanta och informativa grejer på nätet. Han har hållit på med detta i så många år redan.
Med tanke på att han sitter större delen av sin vakna tid vid datorn så överdriver jag knappast om jag påstår att han lagt minst 35-40 timmar i veckan bara på att lära sig intressanta saker. Förmodligen är det mer, men eftersom han också spelar spel så är jag inte helt säker. Om man då dessutom har i åtanke att när vi människor lär oss genom nyfikenhet och av eget intresse, då fastnar kunskapen så mycket bättre än om du läser i en lärobok inför ett prov i skolan. Det man pluggar inför proven glömmer man ofta bort ganska snart, eller hur!

Men sonen glömmer inte så lätt, inte när han lärt sig saker som intresserar honom.
Så tänk att han lägger åtminstone 35 timmar i veckan på kunskapsinhämtning, och har gjort det i åtminstone 6-7 år…(Kom ihåg att han aldrig tar sommarlov, jullov eller andra lov från detta, eftersom det är hans största intresse)!
Så, 35 timmar x 52 veckor x 6 år, för att inte överdriva, blir 10 920 timmar! Han har alltså pluggat historia, religion, vetenskap, teknik osv i ungefär elva tusen timmar! Runt 1820 timmar varje år! Hur många grundskoleelever gör det? Och jag lovar, han kommer ihåg oerhört mycket av det han lärt sig.

Ändå! Återigen tror man inte på min son. Man tror inte att han klarar distansstudier hemifrån. Precis som specialpedagogen i årskurs 4, så dömer man ut honom innan man ens gett honom en chans. Man säger att han först måste ta vad de kallar för ”vuxensteg i livet”. Sjukt oflexibelt och helt obegripligt när han nu faktiskt vill! Trist och beklagligt är det.

Men vi skiter i systemet nu!
Sonen får helt enkelt fortsätta som han alltid har gjort. Han får fortsätta vara fri, och styra över sin egen tid och göra det han själv vill. Det är han otroligt bra på, och det har ju hittills visat sig vara det bästa för både måendet och kunskapsintaget.

Vi kör ”homeschooling”, ”worldschooling”, ”unschooling” och ”fuckthesystemschooling”!

4 reaktioner till “Det är samhället som har nedsatt funktionsförmåga, inte min son!

 1. Spot on!!

  Min dotter, autist, nu 15 år, har varit ofrivillig hemmasittare sedan femte klass. Hon har, precis som din son, lärt sig otroligt bra engelska på helt egen hand. Hon har dessutom massor av kunskap inom politik, samhällsorientering, religion och psykologi…men inte ett enda godkänt betyg.
  En annan, lite spännande, likhet mellan våra barn är att dottern också har stor förmåga att se samband och utifrån dem dra slutsatser till helheten.

  Fuckthesystemschooling!

  Gilla

 2. Varmt tack! Din text stärker mig!
  Har en mycket liknande situation och historia med vår son. Efter alla år av kämpande så har jag landat i att det konventionella utbildningssystemet inte är till för alla, inte är inkluderande. Jag tänker inte försöka mer. Vi får hitta andra vägar.

  Gilla

  1. Tack för din kommentar! 🌸 Så skönt att känna att fler känner samma, även om det förstås är helt sjukt.
   Om du är intresserad kan jag rekommendera en himla bra kurs för oss föräldrar som vill stötta våra barns/ungdomars eget och fria lärande. Skriv i så fall till min mail, så berättar jag mera. 🤗

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: