Blir utsatta barn verkligen trygga i skolan?

Folkhälsomyndigheten i Sverige förklarar varför vi inte ska stänga skolorna, trots att många andra länder gör det nu i Coronatider.

Man menar att det finns flera skäl.
T ex att många barn har föräldrar som jobbar i vården och att det skulle bli väldigt problematiskt om de skulle stanna hemma just nu. Det stämmer nog! Men kanske kunde man ha öppet för de som behöver och låta övriga vara hemma? De som behöver vara i skolan kunde kanske få lite lyxundervisning i små grupper med mera personal? Eller pausa undervisningen helt och ha fritids hela dagen för de som verkligen måste vara där. Många skulle ju då välja att stanna hemma och man skulle minska de sociala kontakterna väldigt mycket. De elever som kan vara hemma kan ju få hemuppgifter om det är så viktigt. Fast vi vet ju egentligen att en stor del av uppgifterna i skolan bara är utfyllnad för att barnen ska ha något att göra på dagarna. Eller, det kanske inte alla vet?

Man menar också att det inte är särskilt effektivt att stänga skolan. Det vet jag inte om jag tror på, och där går ju meningarna isär även bland de som ska veta bäst.

Det som jag dock har reagerat mest på, är att man också säger att alltför många barn har en otrygg hemmiljö och därför skulle drabbas hårt av att skolan stänger. Dessa barn har en socialt utsatt situation och har ingen att anförtro sig åt, säger man.
Man säger att en väldigt stor grupp barn inte har något alternativ och att de inte har någon att anförtro sig åt. Om skolan stänger lämnar man dem åt sitt öde, vilket är helt oacceptabelt, säger man.

Alltså va..?! Vi vet nog alla att skolan inte är den tryggaste miljön för någon, och ingen har väl missat att personalen i skolan inte hinner med att stötta alla barn med särskilda behov av extra stöd i undervisningen m m..
Hinner de då vara den trygga punkt som socialt utsatta barn behöver?? Som inte har en trygg hemmiljö och som lämnas åt sitt öde utan skolan?  
Om skolan är den tryggaste miljön för dessa utsatta barn, då är det riktigt rejält illa i vårt samhälle!
Och om det är så illa, vad gör man åt den saken? Är det skolan som ska vara deras trygga punkt?? DET är väl verkligen helt oacceptabelt?

Kanske borde Socialtjänsten lägga mycket mer tid och resurser på dessa utsatta barn istället för att jaga hemmasittare som blivit sjuka just på grund av skolan? Tänk om de utsatta barnen också mår dåligt av skolan, men att de mår ännu sämre hemma..? Inte alls otroligt i min värld, men kan vi verkligen acceptera att de har det så?

Jag bara undrar!

En tanke på “Blir utsatta barn verkligen trygga i skolan?

  1. Håller med dig! De borde stänga ner skolorna och bara ha de som behöver där med distans undervisning för dom andra barnen. Det går inte riktigt ihop att de behövs för de utsatta barnen för skolan har anmälningsplikt och skulle de vara så som påstås så blandas socialen in. Barn skall vara trygga både hemma och i skolan

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: